Bostad & Trädgård

Använd rätt golvlist till din panel

Ekenäs Hyvleri​​​​Interiörpaneler är lätt att montera på väggar och takpanelerna är ofta färdigmålade och av mycket hög kvalitet. För mer info kolla in hos Ekenäs Hyvleri som ni helt enkelt kommer direkt till om ni klickar på bilden här i artikeln.

Både att montera liggande och stående panel är enkelt om man vet hur man gör. Detta är någonting lekmannen lätt kan klara av på egen hand med rätt sorts instruktioner och guidning. Innan monteringen sker är det är det viktigt att panelerna förvaras i obrutna förpackningar i samma rum som de ska sättas upp, under minst en vecka. Rätt golvlist är också viktigt.

För att vara säker på att panelen är torr så kan du använda dig av ett instrument som mäter detta. Luftkvoten ska vara cirka 12%.

Rätt golvlist ramar in din panel snyggt

Allt du behöver är en cirkelsåg, spikpistol, trälim, tumstock, hammare, penna och ett vattenpass. Börja sedan med att mäta väggens höjd. Kapa därefter till en bräda och dra av 5 till 8 mm på längden. Det är viktigt att lämna några millimeter vid golv och vid tak, så panelen kan svälja och krympa vid olika årstider. Börja längst in i hörnet av väggen, och se till att brädan är rak med hjälp av vattenpasset. Fäst sedan brädan i väggen med spik.

Ta sedan nästa kapade bräda och för in fjädern. Kontrollera att det blir rakt med hjälp av vattenpasset. Spika sedan fast brädan. Om det är svårt att få in fjädern kan du använda en spillbit att slå in den med. Den sista brädan spikas sedan i kanten. Förgyll till sist ditt verk med hjälp av snygg golvlist i samma färg som panelen.

Liggande panel är lika lätt att montera. Givetvis kan du även anlita proffs för att få allting på plats. Då slipper du tänka på att göra någonting själv, vilket givetvis alltid är en befrielse.